Nejvýznamnější kuchyně světa

Sponzorované odkazy

Každý je zná, nejslavnější kuchyně světa. Většina z nás už z pokrmů těchto kulinářských mocností něco ochutnala, každý z nás preferuje jinou z nich, ale co o nich doopravdy víte? V tomto článku vás chceme seznámit se základními fakty o dvou nejdůležitějších kuchyních světa, třeba vás budeme inspirovat, abyste vyzkoušeli i ty kuchyně a pokrmy, které jste dosud ještě neznali.

Francouzská kuchyně

Jednoznačnou jedničkou ve světě je už od dob Ludvíka XIV. francouzská kuchyně a po celém světě je také francouzská restaurace synonymem nejvyšší prestiže a kvality. Tato kuchyně je charakteristická rozmanitostí surovin, bohatostí koření a vytříbeností. Velmi často jsou používány všechny druhy masa, ryby, mořské plody, omáčky, houby, bylinky a samozřejmě slavné sýry a vína. Pro Francouze je důležitá čerstvost, a to jak u pečiva (klasické bagety), tak u zeleniny a ostatních surovin. Všechny druhy masa jsou ve Francii používané a oblíbené. Velmi známé jsou vynikající francouzské paštiky. Z jídel můžeme zmínit polívku Bouillabaisse, kohouta na víně neboli Coq au Vin, hrnec na ohni Pot-au-feu nebo provensálskou dušenou zeleninu Ratatouille.

Italská kuchyně

Spolu s francouzskou jde o nejvýznamnější světovou kuchyni. Typické jsou pro ni zejména těstoviny, kterých zná na 400 druhů! Z dalších surovin je hojně využívána čerstvá zelenina a byliny, také různé druhy mas, vynikající sýry a nechybí ani ryby a mořské plody. Klasickými produkty jsou také skvělá vína anebo například prvotřídní zmrzlina a dezerty. Z mas se nejvíce používá telecí a kuřecí. Italskou kuchyni definuje lehkost a jednoduchost, v dokonalých kombinacích, perfektních surovinách a vytříbených chuťových buňkách tkví genialita italských kuchařů. Z typických jídel zmiňme Pizzu, Lasagne na různý způsob, velmi oblíbená jsou také rizota a ze zákusků slavná Tiramisu.