Speciality světových kuchyní

Chtěli byste vyzkoušet něco extra? Máme pro vás několik inspirací na známá i méně známá jídla z různých koutů světa. Třeba si najdete něco, co budete chtít vyzkoušet.

Afrika

Sponzorované odkazy

Začněme tedy poněkud exoticky. Pokud chcete dodat jídlu opravdu extraordinární ráz, vyzkoušejte například velmi ostré africké koření Harissa pocházející z Tuniska, které se výborně hodí na pečená a grilovaná masa, do polévek, gulášů či na ryby. Typickou potravinou z Afriky je dnes již dobře známý Kuskus, což je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z ječmene či pšenice. Kuskus se nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo pokrmem. Tento pokrm je pro nás vhodný zejména jako příloha. Z pokrmů tradičních v jižní Africe můžete vyzkoušet úpravu mas Bredie, Bobotie nebo špíz Sosati.

Asie

Asijská kuchyně je nám mnohem známější než africká. Tak se podíváme, co nám může nabídnout? Věděli jste například, že čínská kuchyně se dělí na čtyři regiony? Severní, západní, jižní a východní a každý z nich definuje jiné zacházení s kořením a jiné pokrmy; ve světě je nejznámější jižní kuchyně (jüe-cchaj), ale například Kung-pao pochází ze severní kuchyně (Lu-cchaj). Poněkud méně známou delikatesou z Číny jsou například vlaštovčí hnízda (jin waw), v Číně jde přitom o jednu z nejdražších surovin vůbec.

Řecko

Řecká kuchyně se stává stále oblíbenější a několik jejích produktů už se dostalo do celého světa. Gyros nebo tzatziki jistě není třeba představovat. Co ale jiné tradiční pokrmy? Například jehněčí špíz souvlaki nebo rýžová pochoutka pilafi neboli pilav, která je v obměnách typická pro všechny balkánské a okolní kuchyně. Poměrné známé jsou zapékané brambory s lilkem Musaka. Vynikající je kleftiko, tedy různé druhy masa pečené v alobalu. A na závěr vám poradíme vyzkoušet lahůdku dolmades, vinné listy plněné zvláštním rizotem, vynikající.